instagram
facebook

Kauniit vainajapaidat jatkavat RATIAn ja SHT-Tukun pitkää yhteistyötä

11.11.2022

RATIA ja SHT-Tukku ovat tehneet pitkään yhteistyötä ja sen tuloksena on syntynyt kauniita tuotteita rakkaiden lähimmäisten viimeiselle matkalle.

Yhteistyö on alkanut jo vuonna 2010 Kaiho-sarjalla, johon kuului Meren luoto -hauta-arkku, Rannan kivi -uurna ja myöhemmin Venho-hauta-arkku. Näissä tuotteissa korostuvat viimeistellyt luonnonmateriaalit.

Vuonna 2021 RATIAn ja SHT-Tukun yhteistyö jatkui koivuvanerisen, lieriön muotoisen ja yksinkertaisen tyylikkään Syli-uurnan muodossa.

Lue lisää Syli-uurnasta.

SHT-Tukun ja Muotoilutoimisto RATIAn yhteistyö laajenee nyt vainajapaitoihin. Yhteistyössä on syntynyt pellavaisia paitamalleja, jotka ovat uudenlaisia, tyylikkäitä ja joissa on huomioitu vainajanpaitojen erityispiirteet.

Pitkän yhteistyön taustalla kotimaista laatutyötä

SHT-Tukku on valmistanut arkkuja ja uurnia jo yli 65 vuotta ja he edustavat suomalaista laatua ja osaamista. Heidän tuotteillaan on Avainlippu-merkki.

SHT-Tukun tuotteet valmistetaan suurimmaksi osaksi käsityönä Punkalaitumella. SHT-Tukun kokeneet ompelijat valmistavat vainajapaidat Punkalaitumella alusta loppuun asti.

Viimeinen vaate tulisi olla kantajansa näköinen

– Tänä päivänä haetaan yhä enemmän yksilöllisiã ja personoituja tuotteita, joten halusin että myös viimeinen vaate olisi kantajansa näköinen, RATIAn suunnittelija Laura Väre kertoo.

Tällä ajatuksella lähdettiin suunnittelemaan yksinkertaista, sekä naiselle että miehelle sopivaa paitaa.

Paidan malliksi valikoitui matalalla poolokauluksella varustettu pellavainen Ääri, joka on nyt saatavilla valkoisena, vaaleansinertävänä ja tummansiniharmaana.

- Suomessa on perinteisesti ollut tapana pukea vainajalle valkoinen vaate. Osa ihmisistä ei kuitenkaan pukeudu valkoiseen koskaan, joten miksi viimeisen vaatteen pitäisi tällöin olla valkoinen, Laura miettii.

Elämänsä aikana moni haluaa eri tavoin tuoda esille omaa persoonaansa, tyyliään ja mieltymyksiään. Pukeutuminen on yksi voimakkaimmista itseilmaisun keinoista. Yksi on pukeutunut aina pinkkiin, toinen mustaan, kolmas on rakastanut värikkäitä kuoseja ja neljäs kotimaista designia. Ei siis ole ihme, ettei omaisista aina tunnu sopivalta lähettää läheistään viimeiselle matkalle valkoisessa, kauluksellisessa vainajanpaidassa.

Luonnosvaiheessa keskityttiin kaulusten suunnitteluun, sillä arkussa levätessä vainajan vaatteesta jää näkyville vain pieni osa. Kaulukset olivatkin yksi lähtökohta, josta Muotoilutoimisto RATIA lähti liikkeelle uusia vainajanpaitoja SHT-Tukulle suunnitellessaan. Haluttiin, että uudet paidat näyttäisivät mahdollisimman paljon tavallisilta vaatteilta. RATIA on tunnettu kauniista kuoseista ja arjen monikäyttöisistä vaatteista sekä ajattomasta muotoilusta.

Toivo on kuin tummanharmaan villapaidan alta pilkottava klassinen kauluspaita - tyyli joka sopii monelle miehelle. Suomessa on melko vähän kravattimiehiä, ja muille kuin heille rusetit ja kravatit vainajanpaidassa voivat olla turhan vanhahtavia ja juhlavia.

Valkoisessa tai vaaleansinisessä Haave-paidassa on puolestaan silkkinauharusetilla varustettu tyylikäs ja pehmeä kaulus. Tähti on Haave-paidan koristeellisempi versio, jonka "timantit" ovat kuin pieniä taivaan tähtiä. Se on saatavilla valkoisena.

Kuten Syli-uurnan, myös vainajan vaatteen suunnittelu poikkesi normaalista suunnittelutyöstä. Vaate tultaisiin pukemaan jonkun rakkaan läheisen viimeiselle matkalle. Kuoleman jälkeisinä päivinä voi omaisen olla vaikea keskittyä vainajan vaatteisiin.

– Toivon, että uusien vainajapaitamallien ansiosta omaisen päätöksenteko helpottuisi ja kantajalleen sopiva, persoonallisempi vaate löytyisi helpommin, kertoo suunnittelija Laura.

Tuotteet ovat saatavilla SHT-Tukun tuotteita jälleenmyyvillä hautaustoimistoilla.

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.