instagram
facebook

Uusi Syli-uurna kietoo koivuvaneriin

21.6.2021

Punkalaitumella valmistuu nyt aivan uudenlaisia uurnia. Koivuvanerisen, lieriön muotoisen ja yksinkertaisen tyylikkään Syli-uurnan on suunnitellut Ratian Laura Väre, joka vuonna 2019 valittiin Vuoden nuoreksi muotoilijaksi.

– Suunnitteluprosessin alkuvaiheessa mietin, mikä muoto herättää meissä rauhoittavan ja turvallisen tunteen. Mielestäni pyöreät ja lieriömäiset muodot ovat tällaisia, joten halusin myös uurnaan samaa muotokieltä. Kävin läpi erilaisia toteuttamistapoja, minkä kautta syntyi ajatus paloista rakentuvaan koivuvaneriseen Syli-uurnaan, kertoo Laura.

Koivuvanerista syntyy hieno kuvio uurnan pintaan. Se tuo mieleen puunrungon ja vuosirenkaat, jotka kuvastavat kauniisti elettyä elämää. Koivu materiaalina sopii erityisen hyvin uurnaan, sillä vanhojen uskomusten mukaan koivu on annettu ihmisten suojaksi. Muinaisessa mytologiassa sen juuret ovat vainajalassa ja latvus jumalten luona.

– Uurnan puinen pinta tuntuu käteen sileältä ja mukavan lämpimältä. Vanerin reunakuviointi tuo mieleeni koivunrungon, koivumetsät ja siellä laulavat linnut. Kun katson uurnaa, tunnen olevani lähempänä luontoa, Laura kuvailee työstämäänsä materiaalia.

Muotoilijalla on kokemusta monenlaisista projekteista, tuotteista ja materiaaleista, ja tällä hetkellä hänellä on työn alla muun muassa keraamisia tuotteita ja valaisimia. Uurnan suunnittelu poikkesi muista aiheen herkkyyden vuoksi.

– Kuolema on asia, jonka jokainen meistä on joutunut, tai tulee kohtaamaan ja se on useimmille raskas aihe. Läheisen ihmisen menettäminen koskettaa ja hautajaiset on viimeinen hetki jättää jäähyväiset rakkaalle. Tämän hetken odotetaan olevan kaunis ja arvokas. Tästä syystä uurnan ulkomuotoon on kiinnitettävä erityistä huomiota.

– Mielestäni on tärkeää, että lopputulos on kaunis ja ajaton unohtamatta kuitenkaan sen toimivuutta. Uurnan on myös täytettävä tietyt vaatimukset, mikä oli huomioitava suunnittelutyössä, kertoo Laura.

Juttu on ilmestynyt SHT-Tukku Oy:n asiakaslehdessä kesäkuussa 2021.

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.