instagram
facebook

Työpöydän takana – muotoilijan ammatti on Laura Väreelle antoisa elämäntapa

2.3.2021

Vuoden 2019 nuori muotoilija Laura Väre ammentaa inspiraatiota muodoista, materiaaleista ja arkisista asioista. Laura on tuonut RATIAlle uutta teollisen muotoilun osaamista, ja hänen työpöydällään on useita kehitysvaiheessa olevia projekteja, jotka edustavat toimivaa ja pelkistettyä arjen minimalismia.

Kuinka ja miksi sinusta tuli muotoilija?

Rakastin lapsena piirtämistä ja kävin kuvataidekoulua 12 vuotta haaveillen kuvataiteilijan ammatista. Olen aina tiennyt haluavani työskennellä luovalla alalla, ja minua on aina kiehtonut uuden oppiminen ja itseni kehittäminen. 15-vuotiaana päätin hakea metalliartesaanilinjalle ja artesaaniopintojen jälkeen lähdin Lahden Muotoiluinstituuttiin opiskelemaan kalustemuotoilua. Siellä kiinnostukseni muotoilijan työtä kohtaan sai vahvistusta, joten hain maisteriopintoihin Aalto-yliopistoon ja valmistuin keväällä 2019 taiteen maisteriksi. Opiskelun ohella olen ammentanut osaamistani erilaisilla työprojekteilla, osallistunut kilpailuihin sekä esitellyt tuotteitani kansainvälisillä messuilla. 2019 Design Forum Finland palkitsi minut Vuoden nuori muotoilija -palkinnolla.

Minkä koet työssäsi tärkeäksi?

Minulle on tärkeää, että yhteistyökumppanit luottavat näkemykseeni ja että yhteistyömme toimii. On hienoa saada tehdä työtä, josta todella nautin ja jossa voin kehittää ja toteuttaa itseäni. Vaikka olen vielä melko nuori muotoilija ja urani on vasta alussa, työ on jo nyt antanut minulle valtavasti ja muokannut minusta sellaisen, millainen tällä hetkellä olen. Työn kautta olen saanut paljon erilaisia kokemuksia, ystäviä, jatkuvan halun kehittää itseäni ja periksiantamattomuutta sekä uskoa omaan tekemiseen. Siitä on tullut minulle elämäntapa, joka kulkee aina mukanani.

Onko sinulla innoittajia tai esikuvia?

Varsinaista esikuvaa minulla ei ole. Ihastelen tietysti kaikkia menestyneitä muotoilijoita, mutta arvostan myös monen vähemmän tunnetun muotoilijan kädenjälkeä ja asennetta suunnittelutyöhön.

Mistä saat innoitusta työhösi?

Saan inspiraatiota arkisista asioista ympärilläni. Innoittajana voi toimia muoto, valo, väri, mielenkiintoinen materiaali tai näkymä – asia joka herättää minussa tunteita. Toisinaan lähden suunnittelemaan tuotetta täysin sen käyttötarkoitusta ajatellen, kun huomaan, että jotain tarpeellista puuttuu. Myös tekeminen ruokkii luovuutta ja inspiroituminen voi tapahtua projektin aikana.

Mikä sinua innostaa juuri nyt?

Kaarevat muodot, värit, kontrastit, valo ja kevät.

Saatko ideoita esimerkiksi lehdistä, vaikuttajilta, tai sosiaalisesta mediasta?

Tykkään selata Instagramia ja lukea lehtiä, mutta en seuraa mitään tiettyä sivua säännöllisesti. Tällä hetkellä minua inspiroi kaikki asuntoremontteihin liittyvä ja yksi suosikeistani Instagramissa on @mejadesign.fi. Haaveilen itsekin pääseväni vielä joskus remontoimaan tulevaisuuden kotimme.

Mitkä ovat tärkeimmät työkalusi?

Kynä ja tietokone.

Onko sinulla lempimateriaalia?

Minulla ei ole yhtä suosikkia, mutta metalli on aikaisemman koulutuksen takia se kaikista tutuin ja turvallisin vaihtoehto. Yhdistelen usein materiaaleja keskenään, sillä pidän niiden välisestä kontrastista ja erilaisista rakenteellisista mahdollisuuksista. Saan usein inspiraatiota materiaalista ja mieluisin materiaali liittyykin yleensä kulloinkin työn alla olevaan projektiin.

Onko värejä, joita huomaat käyttäväsi yhä uudestaan?

En osaa sanoa olisiko musta lempivärini, mutta ainakin se on minulle luonteva ja helppo väri ja pidän siitä kovasti. Musta korostaa esineiden muotoa ja toimii hyvänä, graafisena kontrastina esimerkiksi vaaleasävyisessä tilassa. Viihdyn myös itse parhaiten mustissa vaatteissa. Musta tekee oloni itsevarmaksi.

Olet ollut RATIAlla nyt reilun vuoden, mitä toit tullessasi?

Toin uutta osaamista tuotemuotoilupuolelle ja olen suunnittelun lisäksi mukana projektien hankinnassa ja niiden läpiviennissä.

Mitä olet RATIAlla työskentelysi aikana jo ehtinyt tehdä?

Olen ehtinyt suunnitella erilaisia puisia kodin sisustustuotteita yhteistyössä kotimaisen Pinetta-Tuotteen kanssa ja muun muassa uurnan, josta toivottavasti kuullaan pian.

Kuinka yhdistät uutta RATIAn tutuksi tekemään muotokieleen?

Koen, että muotokieleni sopii hyvin yhteen RATIAn muotokielen kanssa. Pyrin suunnittelemaan kauniita, toimivia ja käytännöllisiä tuotteita, jotka kestävät aikaa. Tämä näkyy mielestäni myös aikaisemmissa RATIA-tuotteissa ja tukee yhteistä ajatusmaailmaa.

Entä kuinka Laura Väreen tunnistettava kädenjälki näkyy uusissa tuotteissa?

Muotokieleni on hyvin minimalistinen, sillä pelkistäminen tapahtuu minulta luonnostaan. Pyrin löytämään tuotteisiini aina jonkun oivaltavan idean tai mielenkiinnon herättävän muodon. Koen, että olen saanut tuotua RATIAn tuotteisiin juuri tätä ajatonta minimalismia.

Mitä sinulla on juuri nyt työpöydälläsi?

Tällä hetkellä työskentelen poikkeuksellisesti tekstiilituotteiden ja väritysten parissa, mikä on mukavaa vaihtelua tuotemuotoilulle.

Mitä haluaisit tulevaisuudessa toteuttaa?

Minua kiinnostaisi pien- tai lasiesinesarjan suunnittelu ja toteutus.

Löydät Laura Väreen myös Instagramista.

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.