instagram
facebook

Työpöydän takana – muotoilujohtaja Eeva Melalle muotoilutyö on viimeisen päälle palveluammatti

7.2.2020

Ajattomuus, toimivuus ja kauneus ovat sanoja, jotka esiintyvät Eeva Melan puheessa usein hänen kuvaillessaan menestyksekkään työn tulosta.

Mela on yli 13-vuotisen RATIA-pestinsä aikana edennyt suunnittelijan assistentista muotoilujohtajaksi, ja vastaa nykyisessä roolissaan muotoilutoimiston luovista linjauksista sekä suunnitteluprojektien toteutumisesta useiden yhteistyökumppaniyritysten kanssa.

“Se, kuinka tuote syntyy ja päätyy kaupan valikoimiin, on monen osaajan summa. Taustalla on aina lukuisia ideoita, pohdintoja ja prototyyppejä. RATIAlla keskeinen piirre tekemisessämme on, että voimme ennakkoluulottomasti tarttua minkä tahansa tuotteen suunnitteluun – vain taivas on rajana”, hän kertoo.

Mela on vuosien varrella suunnitellut lukuisia uusia tuotteita ja kuoseja aina kodintekstiileistä arkea helpottaviin käyttöesineisiin. Viimeisen vuoden aikana häntä on työllistänyt etenkin RATIAn yhä kasvava trikoovaatemallisto, mikä on ollut mieluisaa, mutta myös yllättävää. RATIA-uransa alkuvuosina Mela ei nimittäin varsinaisesti haaveillut vaatteiden suunnittelusta, sillä hän kokee muotimaailman nopeasti muuttuvine virtauksineen itselleen vieraaksi. Mieli muuttui, kun Mela oivalsi, että RATIA:n muotoilufilosofia on ratkaisu ja vaihtoehto trendien perässä juoksemiselle.

“Ajattomuuteen perustuva vaatesuunnittelumme on kestävää ja vastuullista. Suunnittelu on aikaa kestävää – tuotteet voisivat yhtä hyvin olla markkinoilla nyt tai viiden vuoden kuluttua. Muotoilutyö on viimeisen päälle palveluammatti; tyytyväinen ostaja ja kuluttaja on oiva mittari hyvin tehdystä työstä”, hän kertoo.

Mela käyttää myös itse suunnittelemiaan tuotteita. Yhdeksi kaikkien aikojen suosikikseen hän mainitsee LUMIPALLO-kuosillisen trikooneulosmekon, jossa tiivistyy hänen mukaansa RATIAn suunnittelun perusajatus.

“LUMIPALLO-mekko on toimiva, vaivaton, ajattoman tyylikäs ja edullinen. Helppohoitoisuutensa, mukavuutensa ja rennon edustavuutensa ansiosta trikooneulosvaatteemme ovat oivia niin kotioloissa kuin esimerkiksi työvaatteena. Ne ovat myös käytännöllinen ratkaisu paljon matkustavalle”, Mela kuvailee.

Helppous ja toimivuus ovat Melalle arkivaatteen tärkeitä kriteerejä, sillä hän kävelee päivittäin kodin ja työpaikan välin Meilahdesta Ullanlinnaan ja takaisin yhteensä 10 kilometriä – kesät talvet, säässä kuin säässä. Matkan varrella keho ja mieli virkistyvät.

“Kävellessä ajatus virtaa vapaasti – aistit terävöityvät. Minua inspiroivat Suomen karu luonto vuodenaikoineen, kasvimme, valot ja varjot, tuuli ja meri, mutta myös ihmisen rakentama, eri aikakerroksia sisältävä kaupunkimaisema”, Mela kertoo.

Saatan ympäristöä tarkkaillessani saada ajatuksen idun, joka voi joskus päätyä uudeksi tuotteeksi, kuten asvaltoidun jalkakäytävän vieressä kasvanut leskenlehti synnytti muun muassa kuosin sekä korun. Ulkoilu on luovuudelleni valtava voimavara”, hän tiivistää.

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.