instagram
facebook

RATIA x Samu-Jussi Koski -vaatemallisto on kunnianosoitus kestävälle ja ajattomalle suomalaiselle muotoilulle

16.3.2023

RATIA ja Samu-Jussi Koski ovat tehneet ajattomasta ja kauniista muotoilusta tunnistettavan yhteistyömalliston, jossa Samu-Jussi Kosken pehmeät silhuetit ja väljä muotoilu yhdistyvät Muotoilutoimisto RATIAn ajattomiin kuoseihin.

Yhteistyömalliston inspiraationa on puhdas ja autenttinen suomalainen luonto. Mallisto kunnioittaa RATIAn muotoiluperiaatteita sekä ajatusta aikaa ja käyttöä kestävästä designista. Hyvistä luonnonmateriaaleista valmistettu mallisto koostuu mukavista ja väljistä vaatteista, joita on helppo yhdistellä keskenään.

Erityisesti Samuji-vaatemerkistä tunnettu Samu-Jussi Koski on viime aikoina suunnitellut pieniä yhteistyömallistoja suomalaisille yrityksille, joiden visio tuotannon läpinäkyvyydestä ja kestä- vyydestä kohtaa hänen omien periaatteidensa kanssa. RATIA on kulkenut Kosken rinnalla ja kanssa jo pitkään ennen yhteistyömalliston syntymistä. “Armi Ratian inspiroimana hakeuduin aikoinani Marimekolle, missä tutustuin myös Ristomatti Ratiaan. Ristomatista tuli vuosien varrella minulle tärkeä mentori ja arvostan hänen elämäntyötään ja RATIA-brändiä. Pyyntöön yhteistyömalliston suunnittelemisesta oli helppo vastata kyllä”, kertoo Koski.

Muotoilutoimisto RATIAlla yhteistyön toivotaan lisäävän erityisesti RATIAn päivävaatteiden kysyntää. RATIAn tuoteperheessä on kauniin yksinkertaisia tuotteita arkeen ja elämän tärkeisiin hetkiin. Suunnittelussa RATIA pyrkii tuotteiden pitkäikäisyyteen. Tätä kaikkea edustaa myös yhteistyömallisto Samu-Jussi Kosken kanssa.

”Olemme kaikki RATIAlla ihastelleet Samu-Jussin kädenjälkeä jo pitkään, joten yhteistyö hänen kanssaan ilahdutti meitä kovasti sekä oli koko tiimille antoisaa ja inspiroivaa! Yhteistyövaatemallistossa Samu-Jussi on upeasti yhdistänyt ajattomat kuosimme suunnittelemiinsa kauniisiin ja monikäyttöisiin vaatemalleihin. Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen.” kertoo yhteistyöstä Muotoilutoimisto RATIAn johtaja Elina Lappi.

Tiivis ja hyvä yhteistyö RATIAn ja Kosken välillä näkyy mallistossa mm. kuosien viimeistelyssä.

“RATIAn suunnittelijat Yesul Woo ja Laura Värevastasivat malliston kuosien suunnittelusta ja toimin prosessissa ikään kuin taiteellisena johtajana. Olen erityisen tyytyväinen malliston printteihin ja siihen, miten mutkattomasti yhteistyö sujui. Esimerkiksi RATIAlle tyypilliseen ruutu-kuosiin halusin tuoda lisää kolmiulotteisuutta ja mallistoon päätynyt tulkinta tästä ikonisesta kuosista on mielestäni todella onnistunut”, kertoo Koski tyytyväisenä.

Miksei pyyhkeestä voisi tehdä takin?

Samu-Jussi Kosken mukaan parhaat vaatteet ovat sellaisia, jotka toimivat sesongista toiseen ja kestävät käytössä vuosia. Suunnittelua ohjaavat laatu ja ulkonäkö, eivätkä trendit. Kosken design-filosofiassa kestävä kehitys lähtee siitä, että mallisto elää pitkään. Yhteistyömallistossakaan ei ole kyse sesonkimallistosta, vaan se on tullut RATIAn valikoi- maan jäädäkseen.

Koski tiivistää, että parhaat vaatteet ovat sellaisia, jotka sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen: “RATIA vie minut mielikuvissani suomalaiseen saaristomaisemaan ja minulle syntyi vahva visio mallistosta, jonka vaatteet toimivat eri tilanteissa, esimerkiksi suoraan saaristosaunasta puettuna urbaanimpaan kaupunkitunnelmaan. Mietinkin, miksei pyyhkeestä voisi tehdä takin.” Kosken visio konkretisoituikin mallistossa vohvelikankaasta valmistetussa Vuokko-takissa.

RATIA x Samu-Jussi Koski -kapselimallisto koostuu ajattomista puuvilla- ja pellavavaatteista, sekä Suomen kesässä tarpeellisista neuleista. Mallisto on kauniisti yhdisteltävissä myös RATIAn muihin päivävaatteisiin. Malliston kaavoituksesta ja valmistuttamisesta vastaa Black Moda Oy, joka on toiminut RATIAn tuotanto- ja markkinointikumppanina tekstiileissä vuodesta 1997 lähtien.

RATIA x Samu-Jussi Koski -mallisto on saatavilla 4.4.2023 alkaen osoitteessa ratiashop.com ja valikoiduilta jälleenmyyjiltä kautta maan.

Samu-Jussi Koski on suomalainen vaatesuunnittelija. Koski tunnetaan erityisesti Samuji vaatemerkin perustajana ja luovana johtajana. Nykyään Koski on oman S&Co studion kautta omistautunut auttamaan ja luomaan brändejä, jotka kestävät ohikiitäviä trendejä. 

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.