instagram
facebook

Uusi Laituri-saunatuotesarja on klassikko syntyessään

23.11.2021

RATIA lanseeraa monikäyttöisen ja pelkistetyn Laituri-malliston yhteistyössä Pinetta-Tuotteen kanssa. Innoituksensa se on saanut suomalaisesta mökkimaisemasta.

Ajaton ja ennakkoluuloton RATIA-valikoima laajenee uuden Laituri-tuotesarjan myötä. Reilun kokoinen puupenkki ja tukeva jakkara ovat monikäyttöisiä kalusteita, jotka sopivat kosteiden tilojen lisäksi myös kotiin ja kesämökille. Nelikulmainen saunamittari taas on kaunis ja tarpeellinen esine jokaiseen saunaan.

Laituri-tuotteet valmistetaan kotimaisesta männystä Pinetta-Tuote Oy:n tehtaalla Salossa, ja niillä on Avainlippu-tunnus. Pinetta-Tuote on yksi RATIAn pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneista, ja samassa tehtaassa valmistetaan myös klassikkoaseman saavuttanut Saaristo-sarja, johon kuuluu kirstuja sekä piensisustustuotteita.

”Meiltä on pitkään toivottu uutta, puista saunatuotesarjaa ja olemme iloisia voidessamme vastata asiakkaiden toiveisiin”, sanoo RATIAn toimistonjohtaja Elina Lappi.

Puu on hyvinvointia lisäävä materiaali

Laituri-tuotteet on suunnitellut kalustemuotoilija ja sisustusarkkitehti Marjut Nousiainen, ja niiden lähtökohtia olivat monikäyttöisyys ja ajattomuus. Suunnittelua vei eteenpäin mielikuva suomalaisesta mökkisaunaympäristöstä ja hämärtyvästä kesäillasta.

Nousiainen kertoo tekevänsä työtään hyvinvointi edellä, mikä näkyy esimerkiksi materiaalivalinnoissa. Puu on ollut Nousiaiselle läheinen ja tärkeä raaka-aine jo opiskeluajoista lähtien. 

Yhtä kauan aikaa on siitä, kun Nousiainen suunnitteli ensimmäiset jakkaransa ja kiikutti ne näytille RATIAn muotoilutoimistolle hakiessaan ja päästessään sinne harjoittelijaksi. Nyt Laituri-tuotesarjan lanseerauksen myötä yhteistyö saa jatkoa. 

“Puu on ikiaikainen, tuttu ja rakas materiaali, jolla on suuri rooli hyvinvoinnin lisääjänä. Tutkimusten mukaan ihminen reagoi sen koskettamiseen ja katsomiseen positiivisemmin kuin vaikkapa muovipintoihin. Käyttämällä puuta sisätiloissa voidaan muun muassa laskea stressitasoja ja parantaa tuotteliaisuutta”, hän kertoo.

Innoittajana ajaton luontomaisema

Nousiainen on laajemminkin kiinnostunut restoratiivisisten ympäristöjen suunnittelusta eli siitä, kuinka ihmisen elin- ja työympäristöön voidaan vaikuttaa hyvinvointia lisäävästi. 

Samasta syystä Nousiainen asuu nykyään Lempäälässä, jonne hän muutti perheineen keskeltä vilkkainta Helsinkiä. Kotia ympäröivä maalaismaisema innoittaa häntä suunnittelijana ja antaa raamit tekemiselle. Luonnon keskeltä sai innoituksensa myös Laituri-sarja.

“Harmaantunut laituri, hyvä tunnelma ja kosteita jalanjälkiä laiturin pinnassa – niistä ajatus lähti. Muotokieli on selkeää ja puhdaslinjaista, ja tuotteet sopivat hyvin konstailemattomaan ja simppeliin RATIA-filosofiaan”, Nousiainen tiivistää.

Laituri-saunatuotesarjan tuotteet on valmistettu kestävästä männystä ja ne ovat saatavilla mustana, puunvärisenä ja harmaana. Tuotteet valmistaa Suomessa RATIAn pitkäaikainen yhteistyökumppani Pinetta-Tuote Oy. Hinnat 19,00–129,00 €.

Jakkara

mänty                      ovh 79,00

musta ja harmaa ovh 89,00

Penkki

mänty                      ovh 119,00

musta ja harmaa  ovh 129,00

Mittari

mänty                ovh 19,00

musta ja harmaa   ovh 19,00

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.