instagram
facebook

Arjen aarteiden muotoilua läpi vuosikymmenten

10.7.2019

Ensimmäiset käytännölliset ja ajattomat klassikot löysivät tiensä maailmalle jo varhain ennen vuotta 1999, jolloin RATIA aloitti virallisesti toimintansa yrityksenä.

Juuremme juontavat kuitenkin jo 1970-luvulle saakka, jolloin alkusysäyksen toiminnalle ovat antaneet varhaiset yhteistyöt tunnettujen kotimaisten valmistajien kanssa.

Paluu RATIAn juurille

Vuonna 1970 Ristomatti Ratia suunnitteli Marimekolle klassikkomaineeseen nousseen Urbaani-olkalaukun. Laukun muotoilukieli on pysynyt 70-luvun muotissaan, vaikka malleja on suunniteltu lisää.

Kuuluisa Saaristo-kirstu puolestaan nikkaroitiin ensimmäistä kertaa Pinetta-Tuote Oy:n kanssa vuonna 1972. Tämän jälkeen tuotevalikoima on laajentunut kokonaiseen Saaristo-sarjaan erilaisiin sisustus- ja saunatuotteisiin.

RATIA-lyhdyt sekä useat muut klassikkotuotteet ovat myöhemmin jatkaneet Saaristo-sisustussarjaa. 

Ristomatin ja Marimekon yhteistyö ei ole suinkaan jäänyt yhden laukun ihmeeksi, vaan yhteistyö on jatkunut senkin jälkeen, kun Ristomatti perusti RATIAn. Laukkumalleja sekä reppuja on suunniteltu vuodesta 2007 alkaen. 

Yhteistyömme laajenivat 

Kultakeskuksen kanssa yhteistyö käynnistyi alun perin vuonna 1992, kun Ristomatti suunnitteli äitinsä, Armi Ratian, voimakkaista sanoista syntyneen Usko, Toivo, Rakkaus -korusarjan.

Myöhemmin 2000-luvulla suunniteltiin jaloteräksinen Palava-aterinsetti. Korusarja ja aterimet kuuluvat edelleen Kultakeskuksen tuotevalikoimaan.

Tekstiilipuolella hedelmällinen yhteistyö käynnistyi vuonna 1997 suomalaisen perheyrityksen Black Modan kanssa. Yhteistyömme tuloksena on syntynyt tunnistettavia ja suosittuja tuotteita, kuten vaatteita, sisustustuotteita sekä asusteita. Alkuaikoina tehtiin useita lastenvaatemallistoja.

Raidallisten tuotteiden valmistus aloitettiin 2000-luvun alussa. Raita-pussilakanasetti oli maailman ensimmäinen lakanamallisto, joka valmistettiin iholle lempeästä trikookankaasta.

Kaikkien aikojen suosituimpiin tuotesarjoihin kuuluu Black Modan valmistamat kylpytakit, jotka ovat edelleen myydyimpiä kylpytekstiileitä Suomessa, ja yksi menestyksekkäimmistä tuotteistamme. 

RATIAn suosituimpiin tuotesarjoihin kuuluu Black Modan valmistamat kylpytakit. Kylpytakit ovat kaikkien aikojen myydyin tuote RATIAn historiassa.


Uusia tuulia muotoilussa 

Vuosituhannen vaihtuessa RATIAn värikkäät ja monipuoliset kumisaapaskuosit ovat koristaneet päivittäistavaratalojen jalkinevalikoimaa. Vuonna 2006 alkoi yhteistyö Finnumberton kanssa.

Samoihin aikoihin suunniteltiin uusia kodintuotteita, kuten Muurlan legendaarinen Mummolassa-lasisarja.

Helolle (nykyisin TylöHelo) suunnitellut Saunatonttu-kiuas julkaistiin jo yrityksen perustamisen aikaan vuonna 1999. Taika-kiuas suunniteltiin vuonna 2010.

Vuonna 2010 aloitimme yhteistyön kotimaisen mattovalmistajan VM Carpetin kanssa. Ensimmäinen puuvillamattomallisto, Aitta, lanseerattiin vuonna 2011.

Mattomallisto laajeni myöhemmin myös paksuraitaiseen Basso- sekä villapaperinarusta valmistettuun Rytmi-mallistoon.

Suunnittelumme ennakkoluulottomuutta kuvaa hyvin vuonna 2011 syntynyt ajatus veneen muotoisesta hauta-arkusta. Arkun suunnittelu aloitettiin SHT-Tukun kanssa samana vuonna, mutta Venho-hauta-arkku lanseerattiin myöhemmin vuonna 2013. Venhon jälkeen suunnittelimme myös toisen hauta-arkun, Kaihon, sekä Rannan kivi -uurnan.

Ennakkoluulottomuuden aalto kuljetti meidät seuraavaksi lemmikkieläintarvikkeiden pariin. FinNeron valmistamat ja kuoseillamme varustetut kaulapannat, taluttimet sekä valjaat piristävät FinNeron valikoimaa. RATIAn nimeä kantavat pehmeät ja värikkäät kaulapannat ovat nousseet maailman tietoisuuteen Instagramissa tunnetun Marutaro-koiran myötä. Seuraajia Marutarolla on jopa 2,5 miljoonaa.


Kuosien viemää

Vuonna 2007 kuosien suunnittelu ja päivävaatteiden valmistus alkoi vauhdikkaasti yhteistyössä Black Modan kanssa. Tällöin julkaistiin Tuulenpesä-kuosi, joka osaltaan viitoitti tulevaisuuden suuntaa RATIAn kuosien suunnittelussa. Tuulenpesä-kuosi koristi vuonna 2007 RATIAn valmistamia kylpytakkeja sekä yövaatteita. Suuressa joulukampanjassa kyseiset tuotteet myytiin kaikkialta menestyksellisesti loppuun.

Tuulenpesä-kuosin jälkeen merkittäviksi kuoseiksi nousivat Lumipallo sekä Espa. Lumipallo-kuosi koristaa edelleen useimpia päivävaatteita. Ikonista Espa-kuosia löytyy puolestaan sekä päivävaatetuksista että vuodevaatteista.

Suunnittelijat vuosien varrella

RATIAlla työskennelleet lahjakkaat suunnittelijat ovat tuoneet runsaasti värikästä muotoiluosaamista RATIAn muotoiluun. RATIAn perustajan ja koko muotoilufilosofian isän Ristomatti Ratian lisäksi luovan kädenjälkensä ovat jätteen vuosien saatossa muun muassa Eeva Mela, Davide Lamparelli sekä Sabrina Englund.

Käytännöllinen ja luonnonläheinen muotoilukieli pysyy matkassamme vuosikymmenten vaihtuessa. Ideoimme rohkeasti uutta, luoden samalla laadullisesti pitkäikäisiä ja arkea helpottavia tuotteita kaikkien saataville.

Mikä on sinun ikimuistoisin RATIA-tuote matkamme varrelta? Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa #RATIA20, ja kerro meille oma muistosi.

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.