instagram
facebook

80-vuotias Ristomatti Ratia on lahjakas ja tinkimätön oman tien kulkija

19.5.2021

Juhlistamme toukokuun 23. päivänä Ristomatti Ratian 80-vuotissyntymäpäivää. Hänen elämäntyönsä suomalaisen muotoilun uranuurtajana innoittaa luomaan uutta yhä uudestaan ja uudestaan.

Legendaarisen tekstiilitaiteilija Armi Ratian poika Ristomatti Ratia on itsekin legenda. Hänellä on luontainen kyky ja kutsumus luoda asioita sekä esineitä, jotka tekevät arjesta helpompaa, kauniimpaa ja parempaa. Tuon sisäisen palon seurauksena on syntynyt niin laukkuja, säilytyskalusteita, kodintekstiilejä, huonekaluja kuin vaatteitakin aikuisille ja lapsille – Ristomatti Ratia on jättänyt tunnistettavan jälkensä suomalaiseen muotoiluhistoriaan ja tavallisten ihmisten koteihin jo vuosikymmenten ajan.

Vuonna 1970 Ristomatti suunnitteli Marimekolle klassikkomaineeseen nousseen, kestävästä puuvillamarkiisista valmistetun Urbaani-olkalaukun. Laukkuja on sen jälkeen syntynyt useampia, ja uudet RATIA-malliston laukut jatkavat kulkuaan urbaanissa katukuvassa.

Kansainvälistä uraa luonut Ristomatti opiskeli muotoilijaksi Englannissa ja hankki kannuksensa äitinä Armin perustamassa Marimekossa. Oman tien kulkijana Ristomatille on kuitenkin aina ollut tärkeää saada toteuttaa itseään monipuolisesti, ja hän onkin työskennellyt useille muotoilualan yrityksille meillä ja maailmalla. Hän on uskonut itseensä ja näkemyksiinsä tinkimättä, ja luonut itsestään kiehtovan henkilöbrändin, jonka tekemisiä on seurattu mediassa suurella mielenkiinnolla.

“Suunnittelu alkaa aina alusta. Kirjan ensimmäinen sivu on tyhjä.” -Ristomatti Ratia

Oli vain ajan kysymys, koska Ristomatti rupeaisi luotsaamaan omaa nimeään kantavaa yritystä. 1990-luvulla lanseerattu, Pinetta-Tuote Oy:n Suomessa valmistama Saaristo-puukirstu oli ensimmäinen RISTOMATTI RATIA -tuote, joka on ollut Askon valikoimissa alusta alkaen, ja on siellä edelleen. Pitkäkestoinen yhteistyö kotimaisten tuottajien kanssa on synnyttänyt lukemattomia klassikoita: laukkuja, sisustuskankaita, kylpytuotteita, vaatteita, mattoja, koruja, astioita ja muita käyttöesineitä suomalaisiin koteihin ja vaatekaappeihin.

Puinen Saaristo-kirstu oli ensimmäinen RISTOMATTI RATIA -tuotemerkin alla lanseerattu tuote. Suomessa valmistettu tuotesarja on sittemmin laajentunut, ja se pitää sisällään useita sisustus- ja saunatuotteita. Tänä vuonna RATIA lanseeraa juhlavuoden kunniaksi uuden Urbaani Saaristo -sarjan sekä kotimaisesta koivuviilusta valmistetun 80-valaisimen.

RATIAn perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 22 vuotta, mutta Ristomatin muotoiluperintöä kunnioittava yritys jatkaa tutulla ennakkoluulottomalla asenteella, luoden uutta ja ajatonta muotoilua laatutietoisille sekä kauneutta arvostaville kuluttajille.

Ajattoman tyylikkäät ja kestävät tekstiilit ovat kuuluneet Ristomatin suunnittelurepertuaariin alusta alkaen. Kotimaisen Black Moda Oy:n kanssa yhteistyössä tuotetut pyyhkeet, kylpytakit ja trikootuotteet ovat suosittuja klassikoita vuodesta toiseen. Tuotteiden päämateriaali on laadukas puuvilla, ja tuotannosta vastaa Portugalissa sijaitseva Black Moda Portugal Lda. Juhlavuoden kunniaksi RATIA lanseeraa yhdessä BlackModa Oy:n kanssa uuden luksuskylpytuotemalliston.

Viime vuosina vahvistunut suunnittelijatiimi on panostanut etenkin uuteen naisten päivävaatemallistoon, joka pitää sisällään neuleita ja kangasvaatteita, sekä teolliseen muotoiluun. Taitavan RATIA-tiimin suunnittelupöydillä syntyy jatkuvasti uusia, kauniita kuoseja, jotka koristavat niin jalkineita, postikortteja, kertakäyttömaskeja kuin puisia kännykänkuoriakin.

Tarkoituksena on jatkossakin suunnitella merkityksellisiä tuotteita tavallisille ihmiselle jokapäiväiseen elämään, aivan kuten Ristomatti Ratia on omalla esimerkillään opettanut.

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.