instagram
facebook

RATIAn ja VM Carpetin yhteistyön tuloksena syntynyt Viiva-matto on pitkäikäinen uutuus

4.3.2020

Lappajärven rannalla sijaitseva VM Carpet on Viita-ahon perheen vuonna 1973 perustama kutomo, joka sai alkunsa naapurin navetasta.

Suomen suurimmaksi mattotehtaaksi kasvaneelle perheyritykselle on tärkeää, että tuotteet valmistetaan edelleen samassa Karvalan kylässä.

"Meiltä kyllä kysellään, eikö olisi kannattavampaa valmistuttaa tuotteet muualla, mutta kotimaisuus on meille tärkeä kilpailuvaltti. Kaukaa kuljettaminen ei ole ekologista, eikä se myöskään palvele kuluttajaa – haluamme pitää laadun omissa käsissämme ja toimitusajat lyhyinä", kertoo perheyrityksen myyntijohtajana viimeiset kolme vuotta työskennellyt Miika Ihander.

Lappajärvellä valmistuu myös VM Carpetin ja muotoilutoimisto RATIAn vuodesta 2011 alkaneen yhteistyön tuorein tuotos, Viiva-matto, joka lanseerattiin syksyllä 2019 Habitare-muotoilutapahtumassa. Matto on saanut hyvän vastaanoton ja se on sittemmin nähty myös Hannoverin sekä Tukholman messuilla.

Yksinkertaisen graafinen Viiva on esimerkki siitä, kuinka vastuullisuus ilmenee VM Carpetin liiketoiminnassa – yritys on esimerkiksi sähköistänyt tuotantonsa kokonaan ilmastoneutraalilla vesivoimalla.

Ekologisuuteen kiinnitetään huomiota myös materiaalivalinnoissa. Kaikki VM Carpetin tuotteissa käytetty puuvilla on kierrätettyä ja tulevaisuuden tavoitteena on lisätä kierrätettyjen materiaalien osuutta. Viiva-matossa on käytetty uutta, puhdasta villaa sen kestävyyden ja mattoon soveltuvien ominaisuuksien vuoksi. Yritykselle on tärkeää, että käytössä olevat uusmateriaalit ovat kierrätettäviä ja vastuullisesti tuotettuja.

 "On vastuullista valmistaa tuotteet mahdollisimman pitkäikäisiksi. Viiva-mattoon valitsimme uusiseelantilaisen villan – se ei ole ekologisin vaihtoehto, mutta se on pitkäikäisin villalaatu, joka kestää käytössä eikä pölyä", Ihander kertoo.

Villan lisäksi mattoon on kudottu laadukasta belgialaista pellavaa sekä ruotsalaisesta paperista tehtyä narua, joka leikataan, kierretään ja värjätään Lappajärvellä. Vastuullisuus istuu Ihanderin mukaan paitsi yrityksen arvoihin, myös suomalaisuuteen.

"Meillä on hieno luonto ja ihmiset ovat kiinnostuneita ympäristöasioista. He myös kokevat vastuullisuuden ostohalukkuutta lisäävänä tekijänä", hän sanoo.

VM Carpetissa eletään edistyksellisiä aikoja myös muilla liiketoiminnan osa-alueilla. Vuonna 2006 yrityksessä tapahtui sukupolven vaihdos, ja tällä hetkellä Viita-ahon perheen viidestä lapsesta kolme on mukana toiminnassa. 

"Olemme yksinkertaistaneet tekemistämme, mikä on vahvuutemme niin muotoilussa kuin liiketoiminnassakin. Itse näen yrityksen hiomattomana timanttina. Nyt pyyhimme päältä pölyjä pois", Ihander tiivistää.

Tutustu muotoilutoimisto RATIAn suunnittelemaan Viiva-mattoon tarkemmin täällä

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.