instagram
facebook

Oodi toimivalle arjelle

27.3.2019

Saaristo-sarja on yksi RATIAn rakastetuimmista ja pitkäikäisimmistä tuotteista.

Pelkistetyn yksinkertainen Saaristo-sarja sai alkunsa, kun Ristomatti Ratia halusi aikanaan suunnitella kirstun, joka piilottaisi sisäänsä saaristomaiseman pilaavan, oranssin kaljakorin. Etsiessään idealleen toteuttajaa Ristomatti lähestyi salolaista perheyritystä Pinettaa, ja vuonna 1994 lanseerattiin yhteistyönä tuotesarja, joka on 25 vuoden jälkeen edelleen ajankohtainen – sen käyttötarkoitus vain on vuosien varrella muuttunut ja monipuolistunut.

Saaristo-sarjan pitkän suosion perustana lienevät sen ajaton muotokieli ja arkea helpottavat ominaisuudet. Kaikkien aikojen myydyin Saaristo-tuote on L-kokoinen kirstu, joka sopii moneen käyttöön kuten olohuoneen pöydäksi, lastenhuoneen tai eteisen säilytyskalusteeksi ja istuimeksi lasitetulle parvekkeelle tai saunan oleskelutilaan.

Klassikkotuotteiden rinnalle on viime vuosina suunniteltu uusia, monikäyttöisiä piensisustustuotteita kuten tyylikäs, yöpöydäksi muuntuva jakkara, tilava kenkäteline sekä kuution mallinen kirstu, joka tuo lisää säilytystilaa pieniin tiloihin. Valkoisen, tumman harmaan ja mustan sävyissä saatavat tuotteet valmistetaan edelleen Salossa kotimaisesta, hienosahatusta männystä.

"Meille on yrityksenä tärkeää pitää kiinni laadusta ja käyttää mahdollisuuksien mukaan vain suomalaisilta sahoilta saatavaa puuta. Haasteenamme on välillä kilpailla halvan tuontitavaran kanssa, mutta uskon, että kuluttajatkin arvostavat kotimaisuutta ja laatua", kertoo Pia Koisti, Pinetan perheyrityksestä.

Vuosien varrella kahden yrityksen yhteistyömalli on hioutunut palvelemaan molempia osapuolia, ja uusia tuotteita suunnitellessa näkemykset liikkuvat puolin ja toisin; RATIA kertoo joskus tuoteideastaan Pinetalle, tai Pinetta saattaa antaa muotoilutoimistolle suunnittelutoimeksiannon. Lopputuloksena syntyy uusia, kotimaisesta puusta valmistettuja tuotteita, jotka helpottavat suomalaisten kotien arkea – se on hyvän suunnittelun ja pitkäikäisen yhteistyön tae.

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.