instagram
facebook

Työpöydän takana – vuoden nuori muotoilija Laura Väre on muotoilutoimisto RATIAn uusin vahvistus

4.12.2019

Vuoden nuoreksi muotoilijaksi vuonna 2019 valittu Laura Väre on muotoilutoimisto RATIAn suunnittelijatiimin uusin vahvistus.

Nimityksen myötä luvassa on uusia mielenkiintoisia projekteja eri yhteistyökumppanien kanssa. Niitä Väre odottaa innolla.

"Haluan suunnitella tavallisille ihmisille kauniita ja harkittuja käyttöesineitä, jotka helpottavat arkea. En halua rajata omaa työskentelyäni, sillä olen kiinnostunut työskentelemään eri kokoluokissa, ja käyttämään työssäni monenlaisia materiaaleja kuten lasia, puuta ja metallia", Aalto-yliopiston kalustemuotoilun koulutusohjelmasta keväällä 2019 maisteriksi valmistunut Väre kertoo.

Palkinnon myöntäneen Design Forumin raati kuvailee Värettä hienona esimerkkinä määrätietoisesta ja luovasta nuoresta muotoilijasta, joka on onnistunut tuomaan perinteiseen kalustemuotoiluun uusia tuulia. Samaa asennetta Väre ihailee itse muissa ihmisissä.

"Palo näkyy päällepäin siinä, kuinka vahvasti uskoo omaan juttuunsa ja uskaltaa mennä eteenpäin, vaikkei aina onnistuisikaan. Mielestäni tällä alalla on tärkeää arvostaa myös muiden tekemistä ja näkemyksiä. Se on ilmapiirinkin kannalta mukavaa, kun ymmärretään toisia", hän toteaa.

Tyyliään Väre kuvailee graafisen yksinkertaiseksi. Siitä hyvä esimerkki on leikkisän pelkistetty Hide-valaisin, joka on ollut tuttu näky sisustuslehtien palstoilla. Lapsuuden mummolan hapsulampusta innoituksensa saanut valaisin kuvastaa myös Väreen muotoilufilosofiaa – hän arvostaa tuotteita, jotka kestävät käyttöä ja aikaa. Ensi vuodelle on luvassa klassikkoasemaan nousseen Saaristo-sarjan uudistus, jonka suunnittelusta Väre vastaa.

"Minimalismi on minulle luontaista, mutta pyrin aina löytämään tuotteelle kiinnostavan idean tai muodon, jonkun mielenkiinnon herättävän jujun. Minua kiinnostaa myös sarja-ajattelu ja kokonaisten tuoteperheiden ja isompien kokonaisuuksien luominen", hän kertoo.

Innoitusta työhönsä Väre ammentaa arkisista asioista ja niihin liittyvistä muistoista. Työlle tuovat vastapainoa mökkireissut Lohjan lapsuusmaisemiin, mutta arjessa koiralenkki lähipuistossa riittää yhtä hyvin.

"On tylsä ja yleinen vastaus, että luonto inspiroi, mutta luonnossa tai lähipuistossa kulkiessa mieli on selkeä ja asiat menevät järjestykseen. Kun kulkee avoimin ja uteliain mielin, voi inspiroitua melkeinpä mistä vain", Väre kiteyttää.

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.