instagram
facebook

Työpöydän takana – suunnittelija Yesul Woo muutti Suomeen oppiakseen kaiken pohjoismaisesta muotoilusta

7.11.2019

Eteläkorealaisella Yesul Woolla oli haave, joka sai hänet muuttamaan Suomeen: hän halusi oppia kaiken pohjoismaisesta muotoilusta. Niin Woo päätyi ensin opiskelijaksi Aalto-yliopistoon ja syksyllä 2018 RATIAlle kuuden kuukauden mittaiseen harjoitteluun, jonka päätteeksi Woo sai vakinaisen suunnittelijan pestin.

Aasiassa asuessaan pohjoismainen muotoilu oli tullut Woolle tutuksi lähinnä median ja trendikkäiden skandiputiikkien välityksellä. Hänen mielikuvissaan Suomi näyttäytyi luovana ja vilkkaana pohjoismaisen designin kärkimaana, jossa on paljon alan tapahtumia ja näyttelyitä.

"Minua inspiroivat erityisesti pelkistetty väripaletti ja luonnonmateriaalien käyttö. Suomeen saavuttuani ymmärsin, että ne eivät ole vain ohimenevä muotitrendi, vaan osa pohjoismaista elämäntapaa, joka on läsnä jokapäiväisessä elämässä", hän kertoo.

Aloittaessaan suunnittelijan työt RATIAlla Woo halusi oppia ymmärtämään, millaisia värejä, kuoseja, materiaaleja ja leikkauksia suomalaiset suosivat, sillä ne eroavat aasialaisista makumieltymyksistä. Aluksi Woo kulkikin kameransa kanssa kaupungilla ja puistoissa tarkkailemassa, millaisissa vaatteissa paikalliset ihmiset viihtyvät.

Aasialaiseen muotoiluun verrattuna Woo pitää suomalaista designia käytännöllisempänä ja pitkäikäisenä. "Aasiassa muotoilussa kiinnitetään helposti huomiota vain ulkonäköön, täällä funktionaalisuutta pidetään tärkeänä. Minusta on hienoa suunnitella tuotteita, joita ihmiset haluavat käyttää arjessaan. Saan siitä energiaa."

RATIAlla viettämänsä vuoden aikana Woo on suunnitellut painokuoseja ja vaatteita sekä sovittanut olemassa olevia kuoseja uusiin tuotteisiin. Ensimmäiset Woon suunnittelemat yöasut tulevat Ratiashopiin myyntiin ennen joulua, ja työn alla on myös uusi lastenmallisto.

Suomessa asuessaan Woolle on tullut tutuksi pohjoinen luonto, jossa hän viettää mielellään aikaa. Vapaa-aikanaan hän suuntaa usein Nuuksion metsiin tai kotinsa lähelle Otaniemeen lintuja bongailemaan. 

"Minulle luonnossa oleminen on nostalgista, sillä ollessani pieni poimin paljon mansikoita. Koreassa luontoa ei kuitenkaan arvosteta samalla tavalla; siellä luonto saa väistyä uusien talojen tieltä. Suomessa olen taas muistanut, kuinka ainutlaatuisen tärkeä ihmisen suhde luontoon on. Luonto inspiroi minua myös suunnittelijana, sillä siinä piilee monia tarinoita", kertoo Woo.

Woo kertoo innoittuneensa suomalaisten tavasta viettää ystävien kanssa aikaa kesämökillä tai veneillen. "Vapaa-ajallaan suomalaiset keskittyvät täysin itseensä nauttien siitä, mitä he tekevät. Minäkin olen oppinut rentoutumaan ja olen samalla oppinut paljon itsestäni", Woo sanoo.

Yksi Woon suosimista vapaa-ajanviettopaikoista on talvipuutarha, jossa hän käy tuoksuttelemassa ruusuja ja lepuuttamassa mieltään. Erityisesti aavikko-osasto on Woon mieleen. "Pystyn samaistumaan aavikon kasveihin, sillä niillä on vahva tahto selviytyä Suomessa, kaukana kotoaan – ihan niin kuin minullakin."

Brändisi tarina

RATIA tekee yhteistyötä inspiroivien brändien ja tuottajien kanssa. Parhaimmillaan vuosikymmenten mittainen yhteistyö vain syvenee edetessään.